Ons team

Onderstaande kunstenaars/ambachtslieden vormen het kernteam dat verantwoordelijk is voor de inhoudelijke, artistieke en didactische invulling van StoereLoer. Naast het kernteam worden tijdens de workshops van StoereLoer externe ambachtslieden aangetrokken die ambachtelijke werkwijzen introduceren bij de deelnemers. Lily Lanser en Mariese Schuurman vormen sinds 2013 kernteam dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en organisatie van Stoereloer. Zij werken op gelijke voet samen met de kunstenaars en ondersteunen ook de vrijwilligers.

Portret-Hennie-klein

Hennie Broers

Nadat Hennie Broers in 1984 de studie Handvaardigheid en Textiele werkvormen aan de lerarenopleiding afrondde, heeft Hennie zich gespecialiseerd in het ontwerpen en vervaardigen van sieraden. Ook geeft ze o.a. In het Fries Museum workshops zilver. De eerste broches en oorbellen maakte ze nog van rubber en hout, maar na het volgen van cursussen edelsmeden heeft ze de overstap naar zilver en goud gemaakt. Inmiddels heeft Hennie al enkele jaren haar meesterteken en hoopt zij in 2015 haar Masters Degree te behalen. Hennie maakt bij haar werk regelmatig gebruik van combinaties met natuurlijke materialen. Het werk van Hennie is met name in Friesland al verschillende keren geëxposeerd, maar ook buiten deze provincie zijn haar sieraden tentoongesteld, zoals in galerie Walls te Amsterdam. In 2009 heeft Hennie de Cultuur Ondernemersprijs van het Noorden voor haar werk gewonnen. Website: www.nyello.nl.

Marsja van der Ven

Marsja van der Ven heeft zich ruim tien jaar gespecialiseerd in het maken van toegepaste kunst van hergebruikt materiaal. Ze werk voornamelijk met objecten van staal en blaast deze nieuw leven in door ze te vervormen en combineren, en herdefinieert hiermee de functie van de objecten. Marsja geeft ook kindercursussen. Waar zijzelf veel met staal werkt, heeft ze hier voor kinderen plastic als alternatief genomen. Het uitgangspunt is hierin voor de kinderen hetzelfde als zij heeft in haar eigen werk: vanuit bestaande voorwerpen iets nieuws creëren. Hierdoor leren kinderen anders naar vorm, functie en techniek kijken, kunnen vaste denkpatronen loslaten en hun creativiteit op de loop laten! Website: www.gemaaktdoormarsja.nl.

Portret-Marsja-klein
Theo Jilderts

Theo Jilders

Theo Jilderts is ambachtelijk smid en maakt voornamelijk sierhekwerken in Harlingen. Zijn siersmederij is al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in het ambachtelijk vervaardigen van sierhekwerken, inrijpoorten, nostalgische balkonhekken, maar ook smeedijzeren maatwerk op allerlei gebied. Daarnaast werkt hij op regelmatige basis samen met diverse kunstenaars. Website: klik hier

Gerdie de Jong

De disciplines van Gerdie de Jong bestaan uit schilderen, animatiefilm en textiele vormgeving. Ze is geboeid door vormen, patronen en bewegingen in de natuur. Natuur staat voor natuurlijke processen zoals de groei van planten maar ook voor het menselijk lichaam. Wat speelt zich af van binnen en hoe ziet het eruit? De wereld van micro-organismen en bacteriën. Voor haar worden dat landschappelijke verhalen, soms zelfs ruimte-achtige taferelen. Haar werk wordt aangekocht door SBK Friesland. Website: gerdiedejong.nl

Portret-Gerdie-klein
Portret-Marjan-klein

Marjan Beuker

In het werk van Marjan Beuker zijn verlangen en water voortdurend terugkerende thema’s. Water is volgens Marjan ‘een gek goedje met enorm veel verrassingen’. Het is veel dingen tegelijk; het is vormloos, het vangt licht, spiegelt, vertekend, is transparant. Bij haar roept water een verlangen op naar een lichte, wonderlijke, wereld waarin ze in zou willen stappen, pootje baden en eindeloos willen rond dwalen. Ze verwacht een nieuwe wereld die vol is van goedheid en liefde en vreugde.

In haar werk zoekt ze naar mogelijkheden om deze nieuwe wereld vorm te geven. Hierbij gebruikt ze hergebruikt materiaal waarvan veel afkomstig is uit de medische wereld. Dit geeft haar werk een extra laag. Als Bikker geeft zij workshops/projecten op scholen. Ze vindt het belangrijk dat kinderen/ volwassen kunst ervaren als iets unieks en als een uitdaging. Als deelnemers verwonderd raken over wat hij of zij kunnen maken naar aanleiding van haar lessen heeft zij haar doel bereikt. Website: www.marjanbeuker.nl.

Lily Lanser

Lily Lanser verzorgt sinds 1998 de zakelijke leiding en trainingen binnen de cultuur- en welzijnssector. Haar opdrachtgevers zijn non-profitorganisaties en kleine zelfstandigen. Ik adviseer over de inhoud en het concept van het project, draag zorg voor de productie van het project. Voorbeelden van projecten zijn: festivals, kunsteducatie en community-art projecten, theater-, dans- en muziekproducties, kunstenaars en groen- en welzijnsprojecten. Bij de realisatie hiervan werkt zij samen met vrijwilligers, professionals en ondernemers. Haar werkgebied concentreert zich vooral in de drie Noordelijke provincies. Persoonlijke kenmerken zijn: ondernemend, resultaatgericht, netwerker, creatief en oplossingsgericht.

Genoten opleidingen: HBO Culturele en Maatschappelijke Vorming aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, Post HBO Culturele Bedrijfsvoering aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam, Cultuur, Organisatie en Management aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, Post HBO trainer coach/ 2de graads leraren bevoegdheid aan de Noordelijke Hogeschool in Leeuwaren. Belangrijkste werkgevers: Stichting Welsaen Zaandam, Stichting Vrienden van Theater Carre Amsterdam, Keramiek Museum Princessehof Leeuwarden, Kunstencentrum Parnas Leeuwarden, Docent Social Work NHL Leeuwarden (Pedagogiek, Maatschappelijk werk en Culturele en Maatschappelijke Vorming).

Portret-Lily-klein
Mariese

Mariese Schuurman

Mariese Schuurman is als zelfstandige werkzaam binnen de cultuursector: fondsenwerving, projectadvies, ontwikkeling en organisatie vallen binnen haar werkzaamheden. Daarnaast vervult ze een functie als cultuurcoach in Drenthe. In 2013 en 2014 was ze productieleider bij Loods 13, jongerentheater Drenthe. Daarbij deed ze organisatorische/logistieke werkzaamheden en PR. Tussen 2007 en 2011 was ze organisator van culturele jeugdprojecten en secretaris van Stichting Graffiti Platform Leeuwarden. Daarnaast heeft ze vanaf 2008 diverse projectmatige klussen binnen de sociaal-culturele sector gedaan. Van 2009 tot en met 2011 was ze assistent-onderzoeker bij Kantoor Verkooijen&Beima; Ondersteuning Eigen Regievoering & Vraaggestuurde Zorg (passieve en actieve participatie in onderzoek in de zorg- en welzijnssector, redigeerwerkzaamheden en administratieve werkzaamheden) en assistent bij het Lectoraat Sociale Interventie, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Ook heeft ze in 2008 en 2009 opbouwwerk gedaan bij Welzijn Leeuwarden (hulp en ondersteuning bij bewonersinitiatieven in de Vrijheidswijk: een multiculturele (probleem)wijk).

Opleidingen: Ba of Social Works (opleidingsrichting Culturele en Maatschappelijke Vorming); specialisaties: samenlevingsopbouw, cultuurparticipatie en ondernemerschap. Kunsten, Cultuur en Media (propedeuse behaald in 2007, Rijksuniversiteit Groningen). Specialisaties: Theater en Beeldende Kunst. Vwo-diploma, behaald in 2000, RSG ‘Magister Alvinus’. Cursussen: Internationale training Erasmus+ (EU) (2010 en 2014: internationale training in Murcia (Spanje) en Macedonië over het opzetten van partnergroepen en uitwisselingen in de maatschappelijke sector, intercultureel leren en subsidies), Cursus ‘Intercultural Skills’ (Behaald in 2008, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden).

Harold Kloosterman

Het doel heiligt de middelen bij het verbeelden van een idee. Ik werk graag ruimtelijk, maar het idee is leidend voor de keuze van het materiaal en techniek. De praktijk wijst uit dat het vaak neerkomt op een combinatie van materialen, en vaak iets met hout. Het maken van beelden die een glimlach of frons toveren op het gezicht van de toeschouwer, daar geniet ik van. Ik hoop dat ik met mijn creatie mensen aan het denken kan zetten.

In het middelbaar onderwijs ben ik actief als docent handvaardigheid en tekenen. De combinatie van werken met de handen, technieken aanleren en het verbeelden van ideeën is iets wat ik graag met mensen deel. Waarschijnlijk door mijn brede interesse kan ik (nog) niet zeggen wat de rode draad van mijn werk is. Naast beeldend werk houd ik me ook graag met sport en muziek bezig.

Het afgelopen jaar was ik vooral bezig met:

Kunstwerk maken, beeldende workshops, decorbouw, Handvaardigheid en tekenen doceren, Spelen in band en lesgeven in ckv.

foto-harold
Reina

Reina Visser

Vanuit mijn vak als meesterbinder ben ik altijd bezig met het maken van constructies met natuurlijke materialen. Voor mijn opleiding bloemsierkunstenaar mocht ik mij, als voorbereiding voor mijn examenproject, richten op experimentele bouw en mijn eindwerkstuk heb ik gemaakt vanuit de paalwoningen van Piet Blom. Dat is al een tijdje geleden, maar ik ben toen langs vele projecten gereisd waaronder de bolwoningen, paalwoningen, maar ook woningen gebouwd met autobanden. Vooral dit laatste is geweldig. Tussendoor heb ik nog een paar projecten gedaan met wilgentenen en heb ik vorig jaar kennis gemaakt met manden maken. Dit laatste is toch de basis van het bouwen. Met kinderen heb ik veel projecten met bamboe bouwen gedaan. Alleen een handvol stokken en elastiek en je kunt de meest mooie bouwsels maken. Op dit moment wordt er een tuin, de oase, gemaakt bij OBS de Twamester met bouwsels van muurtjes. Ik ben daar het afgelopen najaar cultuurcoaches geweest. We zijn daar nu bezig met de invulling van de tuin voor bv insecten. Naast mijn werk als bloembinder en hovenier heb ik een atelier in de oude ambachtsschool in Leeuwarden en daar ben ik bezig met keramiek, vilt en plantaardige werken. Een deel van deze uren geef ik les aan volwassenen en kinderen. Bamboe bouwen op school en met de ART Trip. De insectenhotels welke geweldig zijn om te maken met de kinderen. En altijd een prachtig plekje vindt in de tuin. Van wilgenteen kun je echt van alles maken, de weg naar……heel veel moois. Kinderen raken zo op in hun bouwsels. Hun enthousiasme en plezier is zo geweldig om te zien. Het buiten zijn, zelf aan de slag, samen een ontwerp maken en bouwen, ze vinden het altijd geweldig. Binnen een groep zijn er altijd vele verschillen en iedereen kan zich een weg hierin vinden. Een natuurrijke speelplek biedt eindeloze mogelijkheden en een kind stemt zijn spel zelf af op zijn eigen mogelijkheden en stemmingen. Ik ben er altijd door geroerd. Van kleuters tot volwassenen, deze laatste groep vindt het zelfs geweldig! Op mijn werk ga ik dit voorjaar een pizzaoven bouwen, dat is ook geweldig om te doen. Dat is wel een wat grotere klus, maar zeker leuk om deze oven te gebruiken bij een volgende keer als afsluitend diner. Dan kun je ook nog gebruik maken van klei en stro om de oven af te werken. Het bouwen loop wat als een lijn door mijn werk. De materialen, wilgentenen, klei, bamboe het zijn de basismaterialen om te bouwen. Je zou daarbij ook de wol, vilten kunnen combineren. Zeer vooruitstrevend maar niet onmogelijk, een yurt. Een constructie van hout, bamboe met vilten lappen eromheen. Een wereld vol mogelijkheden….. Website: reinavisser.nl

Jorijn de Gooier

Jorijn de Gooijer maakt kleurrijke schilderijen, muurschilderingen, kaartjes, maar bijvoorbeeld ook beschilderde objecten en stoffen poppen. In 2007 is ze afgestudeerd aan de Kunstacademie Minerva, Groningen. Richting Autonome Beeldende Kunst, Schilderen. Sindsdien maakt ze vrij werk, maar werkt ook in opdracht. Je kan bij haar terecht voor het ontwerpen van geboorte- en trouwkaartjes, live schilderen op evenementen, unieke cadeaus en workshops. Website: jorijndegooijer.nl

Jorijn
Neem contact met ons op